ΚΥΤΑΡΡΙΤΙΔΑ

ΚΥΤΑΡΡΙΤΙΔΑ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Kυτταρίτιδα - Οι λόγοι εμφάνισης της και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Ένα από τα μεγάλα θέματα συζήτησης των γυναικών σε όποια εποχή και ηλικία και αν αναφερόμαστε είναι η κυτταρίτιδα. Πως δημιουργείται, που οφείλεται και τελικά πως μπορεί να εξαλειφθεί;

Αν θέλουμε να εντρυφήσουμε λίγο παραπάνω στο τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα θα λέγαμε ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο αλλοίωσης του υποδερμικού ιστού και χαρακτηρίζεται από την τοπική αύξηση λίπους, την συσσώρευση υγρών και την παρεμπόδιση της φλεβικής και τοπικής κυκλοφορίας. Ως αποτέλεσμα έχουμε την απώλεια της ελαστικότητας των ινών του συνδετικού ιστού η οποία και προκαλεί την εμφάνιση «όψης φλοιού πορτοκαλιού».

Τέλος θα λέγαμε ότι η κυτταρίτιδα δεν σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία, αφού μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε αδύνατα άτομα. Συνδέεται όμως άμεσα με το φύλλο! Μόνο 1 στους 100 άνδρες παρουσιάζουν κυτταρίτιδα ενώ 1 στις 2 γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κυτταρίτιδα. Ο λόγος είναι ότι στους άνδρες οι ίνες κολλαγόνου διατάσσονται χιαστί, συνθλίβοντας τα λιπώδη κύτταρα, ενώ στις γυναίκες οι ίνες κολλαγόνου διατάσσονται κάθετα, σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους επιτρέποντας την συσσώρευση λίπους και υγρών με αποτέλεσμα την εμφάνιση της «όψης φλοιού πορτοκαλιού».

Αναλύοντας περισσότερο τους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της κυτταρίτιδας θα λέγαμε ότι δεν αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση και ότι καθένας από μόνος του δεν αρκεί για την εμφάνισή της. Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση «όψης φλοιού πορτοκαλιού» και πως τελικά μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Αντισυλληπτικά χάπια και ορμονοθεραπείες.

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι τα οιστρογόνα που περιέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια συμβάλλουν στην συσσώρευση λίπους και η προγεστερόνη στην κατακράτηση υγρών. Αν λοιπόν υπάρχει οποιαδήποτε ανωμαλία της εμμήνου ρύσεως λόγω ορμονικών διαταραχών αυξάνουμε την πιθανότητα εμφάνισης της κυτταρίτιδας λόγω κατακράτησης υγρών του οργανισμού. Το ίδιο και το αυτό συμβαίνει με την χορήγηση ορμονών στην εμμηνόπαυση.

Ορμονικές αλλαγές σε διάφορες φάσεις της ζωής μιας γυναίκας.

Οι διακυμάνσεις στην παραγωγή των οιστρογόνων που συμβαίνουν σε διάφορες φάσεις της ζωής όπως η ήβη, η εγκυμοσύνη, η λοχεία και η κλιμακτήριος συμβάλλουν στην ανακατανομή του λίπους και πιθανά στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Υπάρχουν όμως και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν συνδυαστικά να συμβάλλουν στην εμφάνιση «όψης φλοιού πορτοκαλιού».

Κακές διατροφικές συνήθειες.

Η υπερκατανάλωση αλατιού και έτοιμου πρόχειρου φαγητού οδηγεί σε αύξηση της εναπόθεσης λίπους, ανεξάρτητα με το αν υπάρχει αύξηση βάρους, και σε κατακράτηση υγρών. Πιο αναλυτικά, φίλος της κυτταρίτιδας είναι μια διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, σάκχαρα, κορεσμένα και trans-πολυακόρεστα λιπαρά και τηγανιτά. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την πιθανότητα εμφάνισης «όψης φλοιού πορτοκαλιού» σωστό θα ήταν να μείνουμε μακριά από τρόφιμα παρασκευασμένα με απλή κρυσταλλική ζάχαρη, απλό λευκό αλεύρι, πλήρη γαλακτοκομικά, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και παχιά κρέατα όπως η χοιρινή πανσέτα, τα λουκάνικα και τα αρνίσια παϊδάκια. Στην λίστα των «απαγορευμένων» προστίθενται τα γλυκά και οι κονσέρβες. Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί στις τροφές που δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη, που και αυτή μεταβολίζεται σε γλυκόζη από τον οργανισμό μας.

Η κατανάλωση αλκοόλ.

Η συχνή και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ εντείνει την λιπογένεση, δηλαδή την αύξηση του ποσοστού λίπους στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.

Η ελλιπής σωματική δραστηριότητα.

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη της σωματικής άσκησης είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας και η μείωση του σωματικού βάρους με παράλληλη διατήρηση του μυϊκού ιστού και μείωση του λιπώδους ιστού. Η ελλιπής φυσική δραστηριότητα, επομένως, οδηγεί σε αύξηση βάρους, αύξηση του λιπώδους ιστού και σε μειωμένη αιματική και λεμφική λειτουργία εντείνοντας έτσι την δημιουργία κυτταρίτιδας.

Με την κατανόηση των προδιαθεσικών παραγόντων για την εμφάνιση του «αιώνιου ορκισμένου εχθρού» της ομορφιάς της γυναίκας βλέπουμε ότι ενώ είναι στην φύση των γυναικών να παρουσιάζουν κυτταρίτιδα, υπάρχουν εξωγενείς περιβαλλοντικοί παράγοντες που αν προσπαθήσουμε να τους περιορίσουμε στο ελάχιστο μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης ή επιδείνωσης του φαινομένου. Οι παρεμβάσεις που μπορούμε εξωγενώς να κάνουμε για την μείωση ή και την εξάλειψη της κυτταρίτιδας είναι πολλές και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι η συμπεριφοριστική αντιμετώπιση αλλάζοντας συνήθειες και τρόπο διαβίωσης και η δεύτερη κατηγορία είναι η αντιμετώπιση με μηχανήματα βασισμένα σε σύγχρονες μεθόδους που βοηθούν επικουρικά στην εξάλειψη της «όψης φλοιού πορτοκαλιού». Ο συνδυασμός και των δύο αυτών κατηγοριών, βέβαια, είναι ο ιδανικός!

Η μειωμένη πρόσληψη επιτραπέζιου αλατιού με παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Κάλιο.

Βάζοντας ελάχιστο επιτραπέζιο αλάτι και αποφεύγοντας τις κονσέρβες, τα παστά τρόφιμα, τα πατατάκια και τα έτοιμα φαγητά fast food μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης μεγάλων κατακρατήσεων στον οργανισμό αλλά τις εναπόθεσης λίπους στις επίμαχες περιοχές. Επιπλέον, με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο καταφέρνουμε να διατηρούμε την ομοιόσταση μεταξύ νατρίου και καλίου κατά μήκος των κυτταρικών μεμβρανών. Λόγω της συμμετοχής του καλίου στο νεφρικό και ενδοκρινικό σύστημα αποφεύγουμε και πάλι την εμφάνιση μεγάλων κατακρατήσεων. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα ξερά και φρέσκα φρούτα, όπως ή μπανάνα, το πεπόνι, το αβοκάντο και το ακτινίδιο, αποτελούν πλούσιες πηγές καλίου. Τέλος οι βασικές πηγές καλίου από τα λαχανικά είναι οι πατάτες και το σπανάκι ενώ αξιόλογες ποσότητες καλίου περιέχουν το ψάρι και το κρέας.

Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης.

Δημητριακά πρωινού, βρώμη, cream cracker ολικής, ζυμαρικά ολικής άλεσης, ρύζι αναποφλοίωτο και πολύσπορο ψωμί είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες, λόγω της ιδιότητάς τους να διασχίζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα αναλλοίωτες, δεσμεύουν και ένα ποσοστό λίπους που αποβάλλεται, αντί να απορροφηθεί από το λεπτό έντερο, μέσω των κοπράνων. Τέλος τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αναπληρώνοντας τα υγρά του οργανισμού βοηθώντας έτσι στην μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Ω3 λιπαρά οξέα.

Λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, σολομός και σαρδέλα είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά ενώ φυτικές πηγές των λιπαρών αυτών είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Τα συγκεκριμένα λιπαρά ευνοούν την υγεία των αγγείων και κατά συνέπεια της κυκλοφορίας του αίματος με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούμε και έναν από τους προδιαθεσικούς παράγοντες της κυτταρίτιδας.

Αύξηση της κατανάλωσης υγρών

Νερό, πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη, ημίπαχο γάλα και φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών βοηθούν στην σωστή ενυδάτωση και αποτοξίνωση του οργανισμού ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών που εκτός των άλλων ευνοούν στην καθολική υγεία και εικόνα της επιδερμίδας.

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας με εγκεκριμένα μηχανήματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA):

LPG Endermologie

Η Endermologie® περιλαμβάνει μια μηχανική κεφαλή θεραπείας με δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους κυλίνδρους και πλήρως ρυθμισμένη εισρόφηση. Αυτή η μη επεμβατική κεφαλή δημιουργεί μια συμμετρική πτυχή δέρματος η οποία σε βάθος επιτρέπει την μηχανοποίηση και κινητοποίηση του ιστού, οδηγώντας στην μείωση της κυτταρίτιδας και την απώλεια πόντων! Πιο συγκεκριμένα με την ανύψωση και το κύλισμα της κεφαλής στο δέρμα υποκινείται το φλεβικό και λεμφικό σύστημα με αποτέλεσμα την αποβολή των τοξινών, την διέγερση των ινοβλαστών για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Συμπερασματικά, έχουμε ένα αναζωογονημένο και υγιές δέρμα, χωρίς κυτταρίτιδα.

Πρεσσοθεραπεία

Η πρεσσοθεραπεία βοηθάει στην φυσική αποτοξίνωση του σώματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την διέγερση του λεμφικού συστήματος με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση και οξυγόνωση της επίμαχης περιοχής. Με ρύθμιση σε κομπιούτερ, το μηχάνημα αυτό λειτουργεί με αντλίες αέρα που φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν διεγείροντας την αιματική και λεμφική ροή ξεκινώντας από τους αστραγάλους έως και το ύψος των ισχύων.

Χατζηγιακουμίδου Μαριάννα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Λίγα Λόγια για Εμάς

Το MEDIASPIS είναι ένα πρότυπο κέντρο παροχής αισθητικών δερματολογικών πράξεων. Παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα και άρτια στελεχωμένος με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Τελευταία Νέα

Προσφορές

Δείτε αναλυτικά τις προσφορές μας από την ενότητα E-SHOP του καταστήματος μας και σίγουρα θα βρείτε αυτήν που επιθυμείτε.

Newsletter